Hvem skal bygge landet?

Narvik-regionens stortingskandidat Åsunn Lyngedal og fagutdannet maler og Ap-rådgiver Jonas Bals diskuterte tirsdag det faktum at bygg- og anleggsbransjen har halvert antall fast ansatte de siste ti årene, sosial dumping av arbeidskraft og mangel på fagfolk i bransjen.

Åsunn Lyngedal og Jonas Bals

Jonas Bals har gitt ut boka «Hvem skal bygge landet?» som viser en urovekkende utvikling innen bygg- og anleggsbransjen mot arbeidsvilkår som vi trodde hørte fortida til. Faste ansettelser der du bare får lønn når arbeidsgiveren din har oppdrag, og useriøse aktører som unndrar millioner i skatter og avgifter gjør det vanskelig for de seriøse aktørene i bransjen.   

Jonas Bals tar også et oppgjør med holdningene til praktisk arbeid og fagkompetanse. De dårlige arbeidsforholdene gjør at selv håndverkere som er stolte av faget sitt anbefaler barna å gjøre noe annet. Han har besøkt skoler der byggfag kalles «polakklinja». Bals har også beskrevet økende kriminalitet i byggebransjen, i kjølvannet av at man henter inn utenlandsk ufaglært og billig arbeidskraft.  

På et åpent bokbad på Linken på Grand i Narvik diskuterte han og Åsunn Lyngedal hvordan dette skal møtes – og hvordan også dyktig og faglært utenlandsk arbeidskraft kan integreres og bli en positiv tilførsel til vårt arbeidsliv. Norsk arbeidsliv har en sterk tradisjon for å utdanne fagfolk men de er i arbeid og denne er viktig å styrke.

Noen av svarene er at det offentlige som kjøper av nærmere halvparten av alle bygg og anlegg må stille krav til fagkompetanse og lærlinger på det enkelte prosjekt. Vi har et regelverk som forbyr å gå på akkord med sikkerhet og å underbetale, men kontrollen med dette er for dårlig. 

«En ny Arbeiderpartiledet regjering vil ta opp kampen mot underbetaling av arbeid og arbeidsforhold som er uverdige. Vi vil også styrke arbeidsmiljøloven slik at arbeidere ikke trenger å stå med lua i handa – eller i dag heller mobilen i handa - og vente på oppdrag og arbeid. Arbeidstilsynet må styrkes. 

Skal vi ha noen til å bygge landet i framtida må vi styrke yrkesfagene med et bedre innhold i utdanningen og en garanti om lærlingeplass. Det koster, men alternativet er så mye dyrere. 

Dette handler om å bygge landet etter norsk modell og på en seriøs måte», sier Åsunn Lyngedal.